Melyik gyümölcsöt szabad ennem, és mennyit, miért?

Jön a tavasz és virágzik a természet. Alig várjuk, hogy a piacok dobozaiban és a boltok polcain megjelenjenek a friss és üde gyümölcsök. Ezek a mindennapjainkat megédesítő egészségbombák fontos rost- és antioxidáns források. A rosttartalmuk hozzájárul, hogy a cukrok lassan szívódjanak fel a szervezetünkben, ezzel kiváló energiaforrásokká is téve őket. Viszont a mivel a bennük lévő cukrok nagy része fruktóz ezért nem szabad túlzásba vinnünk a fogyasztásukat.

Egyes gyümölcsök jobb választásnak bizonyulnak, mint mások. Mivel a szárított gyümölcsök és a gyümölcslevek magasabb cukorkoncentrációval rendelkeznek, így jobban járunk, ha nyers gyümölcsöket fogyasztunk. Az életmódváltóban megtanulhattuk már, hogy a cukrok túlfogyasztása sok nem kívánatos szövődménnyel járhat, mint az elhízás vagy a gyulladások. Alacsony cukortartalmú gyümölcsök előnyben részesítésével gondtalanul élvezhetjük ezeket a természet adta vitaminbombákat.

Hogy ne vesszen el senki az információkeresésben, összeszedtük egy csokorba, hogy mely gyümölcsök mennyi cukrot is tartalmaznak.

Alacsony cukortartalmú gyümölcsök:

·       Avocado

·       Rebarbara

·       Citrom és Lime

·       Málna

·       Szeder

·       Vörös áfonya

Alacsony és közepes cukortartalmú gyümölcsök:

·      Eper

·      Sárgadinnye

·      Görögdinnye

·      Papaja

·      Őszibarack

·      Nektarin

·      Áfonya

·      Kókusz

·      Alma

·      Guava

·      Sárgabarack

·      Grapefruit

Közepes és magas cukortartalmú gyümölcsök:

·       Szilva

·       Narancs

·       Kiwi

·       Körte

·       Ananász

Magas cukortartalmú gyümölcsök:

·       Mandarin

·       Cseresznye

·       Szőlő

·       Gránátalma

·       Mangó

·       Füge

·       Banán

·       Licsi

·       Szárított gyümölcsök (mazsola, szárított sárgabarack vagy szilva)

 

 

forrás: http://www.care2.com/greenliving/which-fruits-have-the-most-sugar.html