Káposzta - nem csak a nyusziknak!

Szuper étel?

Pár hete néztem ki magamnak a bolt pocain a káposztát. Eddig csak töltött formában fogyasztottam, vagy székelykáposztaként illetve pároltan köretnek. A saláta mixekbe, amiket fogyasztunk bele-bele került 1-1 szál, de elenyésző mennyiségben. Sose vitt rá a lélek, hogy egy teljes fejet hazavigyek, mert anno, amikor a Márton napi libához csináltam „pároltkápot” 2 család jól lakott belőle. A minap viszont megfogott az ára, és úgy gondoltam, hogy ha ki is kell dobnom, mert rámrohad, akkor sem fogok álmatlanul forogni a kidobott pénz miatt. Amellett, hogy azóta ezt fogyasztom ebédhez saláta helyett, a következő pozitív tulajdonságait fedeztem fel.

1.     Ideális diétás étek
100 grammjában csak 5.8 g szénhidrát van, aminek majdnem a fele rost. E mellett még majdnem másfél gramm fehérje is szorult ebbe a mennyiségbe. Nem ez lesz a fő fehérje forrásunk, de jó tudni, hogy az a pár gramm még hozzáadódik az aktuális étkezésünkhöz.

2.     Jótékony hatással van az agyunkra
Tartalmaz K vitamint és antocianidint (a vörös káposzta színét ez adja), amelyek nagyban hozzájárulnak az agyunk jó működéséhez és a megfelelő koncentráló képességhez. Emellett megelőzik az idegpályák leépülését. Mint ilyen, hatékony megelőzőszer lehet az Alzheimer ellen. A színpigmentek nagy előnye még, hogy hatékony gyulladáscsökkentők is.

3.     Szép bőrhöz elengedhetetlen
Magas kéntartalma miatt belülről szárítja fel a túlzottan zsíros és pattanásokra hajlamos bőrt, valamint elengedhetetlen alkotóeleme a keratinnak, amely fehérje elősegíti a szép hajat, körmöt és bőrt.

4.     Immunerősítő
Magas C-vitamin tartalma miatt aktuális étek a téli hónapokra. Emellett a magas kén tartalommal együtt tökéletes méregtelenítésre is.

5.     Karbantartja a vérnyomást
Kálium tartalma miatt megelőzhető vele a magas vérnyomás.

A fogyasztását nem komplikálom. Szálakra szabdalva ételhordóban eláll a hűtőben sokáig, és egy fej kb. kéthétnyi ebéd salátáját adja ki. Olivaolajjal és só-borssal tökéletes.

Fogyasszátok ti is bátran! :))

Marci

egészséges étkezés
Erdőszélen nagy a móka, mulatság,
iskolába gyűlnek mind a nyulacskák.
A tanító ott középen az a nyúl,
kinek füle leghosszabbnak bizonyul.
Kezdi az oktatást egy fej káposztával,
Hallgatják is tátott szájjal.

- Az egymást tapasztó
táposztó
levelek képezte káposzta
letépett
levelein belül tapasztalt betétet,
mely a kopasztott káposzta törzse,
úgy hívják, hogy torzsa.
Ha most a torzsára
sorjába
visszatapasztjuk
a letépett táposztó káposztaleveleket,
a tapasztalt rendben,
akkor szakasztott, helyesen
fejesen
szerkesztett káposztát képeztünk.

Ez a lecke! Megértettük? - kérdezte a nyúltanár.
Bólogattak a nebulók, hisz mindegyik unta már.
- Akkor rögtön feleltetek! -
Lapult a sok tapsifül,
füllentettek, dehogy értik, és ez most mindjárt kisül!

- Nos felelj, te Nyuszi Gyuszi! Állj kétlábra, s vázold hát,
mi történik, ha ízekre bontasz egy fej káposztát?
- Jóllakok! - felelte elképesztő képzetten
a kis káposzta-kopasztó ebugatta,
de a tanár megbuktatta.
— Romhányi József: Nyúliskola