Blog

Sosem fog megváltozni az életed, ha...

Szokásos, leginkább lányoknál, hogy a fogyásra, izmosodásra, külső átalakulásra valami messiásként tekintenek, majd ha (a,b,c,d....) akkor fogok szoknyát hordani, akkor megkapom az állást, akkor boldog lesz a magánéletem, akkor majd több barátom lesz, akkor...

A szoknyás példánál maradva, nem hordod, mert a lábad:

  • túl rövid
  • nem elég izmos
  • X
  • O
  • túl izmos
  • túl öreg
  • túl visszeres ...

egyszerűen NEM TÖKÉLETES.

Az mindegy, hogy tikkasztó meleg van, te akkor is eltakarod magad és elrejtőzöl a világ elől.
A példánál fizikailag értem.
De hányszor hallottam, sajnos nagyon közeli barátoktól is, hogy majd ha lefogytam 5 kilót, akkor végre minden rendben lesz. Akkor boldog leszek. Ez a célom. Miért is?

Mi fog változni akkor, ha 5 kilóval kevesebb leszel?

Miért akkor mersz majd szoknyát hordani? Miért akkor érzed azt, hogy van önbizalmad küzdeni a munkahelyi elismerésért? Miért akkor mersz majd nappali fénynél szeretkezni? Miért akkora datálod, amikor a párod már nem tud neked ellenállni és Istennőként csodál? Miért attól várod a szociális életed fellendülését? Miért?

Hordd büszkén azt a szoknyát! A társadalmi nyomást érzem és értem. És tartom, hogy a részegeken és a gyerekeken kívül már csak a cicanadrág nem hazudik sose - szóval tényleg értsd az átvitt értelmet.

Nem attól lesz önbizalmad, hogy megváltozik a tested. Attól lesz, ha szereted magadat. 

Egyes egyedül Te tudod megmondani, hogy értékes és gyönyörű vagy. Addig amíg nem gondolod így, addig amíg bizonyos ideákhoz közelíted a saját értékelhetőségedet, sosem leszel boldog.

Sosem fogod büszkén viselni a nyári szoknyádat, sosem fogsz odaállni a főnököd elé, hogy elmond, hogy azt a munkát nem a kolleginád csinálta, hanem Te. Sosem fog a lábad elé borulni a szerelmed, és sosem fog megváltozni a szociális életed. SOSE.

Ez a te sztorid, te vagy a főszereplője és te vagy az írója. Te döntöd el, hogyan tekintesz magadra. És ameddig az önbizalmadat és az önszeretetedet az határozza meg, hogy másokhoz hasonlítgatod önmagadat, addig ne várj mást, mint keserű frusztrációt. 

Senki sem tökéletes. Mindenki dolgozik valamin. A fizikai példánál maradva, valakinek kicsit több fenék jutott, valakinek kevesebb, és megőrül azért, hogy kerekítse. Van aki nyakigláb, van aki pocakos. Van aki "túl nőies" van aki nagyon fiús. Ezek nem lehetnek értékmérők, ezek állapotok. Változtatható állapotok, amik nem adhatják az önértékelésed, önbecsülésed alapját. A hozzáállásod annál inkább.

Nem, egy percig se hidd, hogy azt mondom fogadd el magad és ülj a fenekeden békében. Dolgozz magdon! De az értékedet ne másokhoz hasonlítgatva határozd meg! A média által agyonhájpolt, de szerintem káros önelfogadásról itt az írás.

bereal

Felejtsd el a tökéletest! Legyél igazi! Legyél Te! És dolgozz azon, hogy egy minél jobb kiadású Te legyél! 

Hidd el nekem, ha lefogyod azt az öt kilót SEMMI sem fog történni. Fogsz találni mást, ami zavar, ami miatt megint elbújsz. Mert hasonlítgatni mindig lehet. Mindig fogsz jobbat, szebbet, erősebbet, okosabbat, menőbbet találni. Amíg Te nem szereted magad, igazán más se fog. 

A változás akkor lesz, amikor a tükörbe nézel, és bele tudod mondani hangosan a saját szemedbe, hogy ez vagyok én. Szeretem magam. Ismerem a jó és a fejlesztendő tulajdonságaimat. Dolgozom rajtuk. Értékes és egyedi vagyok. És ez így jó. Igazi vagyok.

Addig, amíg nem reális valódi céljaid vannak, hanem a külsődhöz kötött perfekcionizmusaid, addig ne várd, hogy boldog legyél. Addig egyre-másra suhannak majd el melletted a lehetőségek, és az egész életed egy nagy várakozás lesz. És idős korodban, a verandán ülve, kötögetve már bánni fogod a lemondott tengerparti nyaralást, mert azon a nyáron kicsit kerekebb voltál az ideálisnál. És bánni fogod, hogy nem mertél kiállni a jó ötleted mellett, és nem Te csináltad meg. És hiányozni fog a szerelmed égető tekintete, a barátaiddal való mókázások, és minden, egy egész élet fog hiányozni, pusztán azért, mert nem igazi voltál, hanem perfekcionista.

Légy Te. És változtass amin szeretnél. Szeretetből.

Marci írása a tökéletesség hajhászásról és a túl ngy sportcélok kitűzéséről itt.

Szeretnél időben értesülni ha új blogposzt, online tréning vagy videó van a láthatáron? Kattints és iratkozz fel! NEM spammelünk ;)
Itt Facebook közösséghez csatlakozhatsz mégtöbb hasznos és motiváló tartalomért!