Blog

Edzésfajták pro-kontra 3. rész: eszköz fókuszú edzések

Manapság trendi egy-egy eszközt kiragadni és új fitnesz-ágat építeni köré. Lásd a Trx, bosu, balance board... Természetesen emiatt új, speciális edzőképzéseket is kell indítani, szóval a pénzkereső gépezet remekül működik. Egy új eszköz köré szuper mítoszokat lehet felépíteni, márkát építeni, és két oldalról húzni a pénzt a résztvevők és az oktatók részéről is. Ha lenne egy mindenre kiterjedő és mély tudást biztosító alapképzés amivel az alapvető anatómiai és mozgásszervi dolgokat megtanulja az edző - nem lehetne eladni, mint extra újdonságot az új eszközöket. Mivel józan ész és kreativitás kell a használatukhoz. Mindnek megvan a helye az edzésrendszerben természetesen. Mi a fölösleges és túlzott rajongást és eszközfókuszt nem támogatjuk. A kreatív eszközhasználatot annál inkább!

Nézzük a legnépszerűbbeket:

Trx

Speciálisan állítgatható és fogóckodókkal ellátott hevederzet, melyet a legkülönfélébb helyekre lehet felfüggeszteni, és a saját testsúlyos funkiconális edzéseknek egyik alap eszköze, bár sokan tartanak csak trx edzéseket is. 

A feladatoknak alapvetően csak a képzelet szab határt. Erősítésre, stabilitás fejlesztésére remek, valamint az egyensúlyérzékre is jó hatással lehet.

Bizonyos edzettségi szint kell hozzá, mert az instabil eszköz baleset és sérülésveszélyes lehet egy ezer éve nem mozgott és rossz állapotban lévő delikvens kezében/lábán/akármilyén.

Mi előszeretettel használjuk kiegészítő eszközként, valamint utazáshoz. Najó, egy picit hazudtunk, mert általában gyűrűt viszünk inkább utazáshoz. Ami ódivatú, de ez már csak ilyen :)

Hulahopp karika

Még oviból emlékezhetünk rá, amikor a szomszéd Marikával tekertük a csípőnket a játszón. Egész művészeti és fitnesz ág épült rá, a szokásos lefogyasztja a derekadat dumával.

Nos, remek mert állóképességet ad, elősegíti a koordinációt, valamint törzsstabilitás fejlesztésére is kiváló!

Fogyásra nem jobban, mint egy aerobic, de a fentiekre tökéletes! Zene, csoportos és bárhol űzhető, ezek vitathatatlan pozitívumok még.

Balance eszközök

Bosu, balance-board, fitball... 

Szeretjük őket, mert jó móka, koordináció és egyensúlyfejlesztésre, valamint törzs-stabilitás megszerzésére kiváló (főleg, ha valaki már rendelkezik valamennyivel). Regenerációra is használjuk az instabil talajon végzett gyakorlatokat. 

Azt gondoljuk túlgondolt a egy-egy eszköz köré épített marketing, ahogy a fentiekben kifejtettük van egy n+1. balance eszköz és mindjárt hozzá instruktor képzés, ruhamárka és eszközforgalmazás. Ezek az egyensúlyos eszközök most nagyon slágerek és trendik, viszont azt lássuk be, hogy egy átlag ember kondiciójának nem feltétlenül ez a legmegfelelőbb fejlesztési módja, de ismét megjegyezzük, sok minden függ az adott oktatótól.

A fitlabdán súllyal guggoló nagyokos egy külön állatfaj, ehhez nem fűzünk semmit :)

Mi továbbra is a változatosság pártján állunk!