Blog

Funkcionális Mozgásminta-Szűrés njoy módra

Miért jó és mi ez? És Neked miért lehet ez jó?

Az FMS teszt egy hét feladatból álló mozgásminta-szűrő rendszer. Minden kliensnek 7 egyszerű feladatot kell bizonyos instrukciók mentén végrehajtania (pl guggolás, kitörés, átlépés, lábemelés...SEMMI atomfizika). Minden feladatra 0-3 pontszámot lehet kapni. A teszt megmutatja a lehetséges asszimmetriákat, mobilitás- és stabilitásbeli problémákat a testben.

fms

Miért jó ez?

Akik gyengén szerepelnek a szűrésen azoknak sok az egyensúlytalanság a testében, és a mindennapi mozgások során is sok kompenzáló mozgásmintát alkalmaznak (ez azt jelenti, hogy nem csak az adott mozgáshoz szükséges izmokat, irányokat aktiválják). Ha ezek a kompenzációk tovább folytatódnak, akkor ezek a nem optimális mozgásminták fognak berögőzdni, és ez az ami eltolódott struktúrához (gerinc bajok, elcsavarodások, eltolódások) valamint jövőbeli, (nem csak sport) sérülésekhez vezetnek.

A teszt az alap egyensúlytalanságokat szűri ki. De a jó hír az, hogy ezeket lehet korrigálni. A szűrés, kiértékelés után kaphatsz egy kifejezetten a Te mobilitás/stabilitás/asszimetriás problémádra való akár jóga gyakorlatokat is, melyekkel helyreállíthatod a helyes struktúrát, és helyes mozgásmintákat tanulhatsz újra. 
Vagyis akkor jó neked:

  • szeretnél sportolni kezdeni, és szeretnéd látni mivel is állsz szemben, mire kellene nagyobb figyelmet fordítanod
  • sportolsz, de vannak limitációid, szeretnél ezzel képbe kerülni és foglalkozni velük
  • sportolsz, és szeretnéd csökkenteni a jövőben sérülések lehetőségét
  • sportolsz és szeretnéd hatékonyabban/biztonságosabban
  • sérültél, és a rehab végeztével szeretnéd tudni, hogy változtak-e a mozgásmintáid?
  • szeretnél egészségesen megöregedni, és az életmódod által okozott diszfunkciókat, struktúra hibákat átlátni és kezelni
  • kiváncsi vagy mi is ez? Talán új nézőpont a testeddel kapcsolatban

FMS teszt njoy módra

Az FMS teszt egy alap. Nem mindenkinek jó, és nem minden problémát szűr ki. Éppen ezért mi személyre szabjuk. Sokszor végeztetünk néhány plusz feladatot, sokszor lecseréljük az adott gyakorlatokat, ha ezt látjuk szükségesnek. Leginkább ezt egy gondolkodásmódnak, mérési módszernek tekintjük, nem szentírásnak. Ezzel a hozzáállással pontosabb képet kapunk az adott vendégünk állapotáról.

Amennyiben érdekel a szűrés, az árakat itt megtekintheted, bejelentkezés mailben a marci@njoylife.hu címen.

FMS_Certification_Exam_Marci.jpg