Blog

Fogyj a hasadról! - helyi zsírégetés

A média és a csodaszer gyártók ügyesek. Olyan húrokat pengetnek amikre a női lélek rezonál. Ezért minden önmagát valamire tartó fogyasztószer és csodaeszköz gyártó reklámjáról csodaszép nőiesen szálkás idomokkal rendelkező istennők mosolyognak ránk és próbálnak arról meggyőzni, hogy "csak" 5 gyakorlat a kockás hasért, hogyan fogyj a fenekedből, és mit kezdj ha az integetőhájadat szeretnéd elveszíteni. A még zseniálisabb a fóliázd meg krémezd be az adott helyet és majd az segít. Meg szórj rá fahéjat. Vagy egyél fahéjat meg chillit. Amennyi fahéjat ettem életemben már a testzsírszázalékomnak 10% alatt kellene lennie... Ilyenek. Meg a "csak a kényes területekről fogsz fogyni" - remek, de nekem más a kényes, mint neked. 

Ilyenkor mindig örjöngünk a népbutítás eme magasiskoláján, és mivel kb napról napra kapunk ilyen kérdést, hogy hogyan is tudna valaki csak innen-onnan-amonnan fogyni, most szentelünk ennek egy egész bejegyzést. Egyébként a legjobb bejegyzésünk a témában ez, de most akkor ennél jóval konyhanyelvibben is nekimegyünk, hátha...

Nézzük az alapokat. Három dologtól lehet könnyebb a súlyod: Veszíthetsz vizet, izmot és zsírt. És itt jön be amit szintén sokat hangoztatunk, egyáltalán nem mindegy melyikből veszítettél, ezért botorság a mérleget kikiáltani egyetlen üdvözítő hatásmérő eszköznek.

Szóval, szokás mindenféléért hibáztatni a genetikát, azon túl, hogy a két füled között egy fejed van jóesetben kevés dolgot lehet áthárítani rá a testképpel kapcsolatban. Értem ezt úgy, hogy aki kétarcra eszi a fagyit nem biztos, hogy a genetikát kellene okolja a vonalaiért. (Vagy nem a fagyit, de rosszul eszik) Na de! Az, hogy ki hova milyen sorrendben hízik az bizony genetikailag meghatározott. Ezért vannak különböző testalkat tipusú emberek. Van aki inkább a hasára és a felsőtestére hízik, van aki inkább fenék-comb tájon erősebb.

Mint ahogy a hízás sorrendje úgy a fogyásé is más. Van aki először a fenekéről fogy, más a hasáról.

A fogyásodnak a 70%-a az étrendeden múlik. Ha nem divat és egyendiétákat követsz hanem valóban rádszabott módszert akkor fogyni fogsz és pont. A rádszabott azt jelenti egyébként, hogy folyamatosan havonta/negyedévente ha kell alakítasz rajta.
Ott tartottunk, hogy fogyni fogsz. Hogyan és honnan? Ha jó a diétád és az edzésterved akkor legnagyobb részt zsírból, és ez, hogy combról, hasról vagy mellről - na ez már a te egyéni adottságod. Ezzel nem tudsz mit kezdeni.

Csinálok napi 200 felülést, mert a hasamról szeretnék fogyni!
— Történetünk a képzelet szüleménye, minden hasonlóság valós alakokkal csakis a véletlen műve lehet.

Remek ötlet! Pár napig izomlázad lesz, aztán már az sem, mert a szervezeted hozzászokik a terheléshez. Attól, hogy hasazol nem fogsz a hasadról fogyni. Mivel nem tudsz csak a hasadra hízni sem. A fogyás, a zsírégetés ennél sokkal komplexebb folyamat (ismét ajánlanám az erről szóló kicsit tudományosabb cikkünket itt).

Azzal, hogy ész nélkül elkezded csak az adott területet dolgoztatni

  • a) a hasadon segíteni nem fogsz, sőt, még az is lehet, hogy nagyobbnak tűnik majd, mivel az izomzatodat fejleszted a zsírpárnáid alatt
  • b) az egyoldalú edzéssel további diszfunkciókat okozhatsz a testedben
  • c) csak magadnak okozol csalódást, és könnyen belekerülsz egy negatív spirálba

Arra már ki sem térünk, ami a fentinek az utolsó utáni verziója amikor valamely "5 perc alatt egy egész edzést letudhatsz" csodamasina ígéri a fentieket. Az egy dolog, hogy nem igaz. A másik dolog, hogy a delikvens még a lehető legkevesebb munkát sem hajlandó belefektetni abba, hogy változtasson. Érdekes, nem?

Betekercselem magam fahéjas/chillis/kaktusztövises krémes fóliával, és ez felgyorsítja a helyben történő zsíranyagcserét
— Történetünk a képzelet szüleménye, minden hasonlóság valós alakokkal csakis a véletlen műve lehet.

Mit fogsz ezzel elérni? Szétszeded a bőrödet, borzalmasan sokat izzadsz, ami vízvesztés, éljen - de miért is jó ez? Pazarlod a fincsi fahéjat, chillit - inkább főzz belőlük valami finomat! Ha van jó recepted, elküldhetnéd nekünk is! 

Szaunázom ész nélkül 200 fokban. Vagy éppen lefagyasztom a testem -100 fokban pár percre, hogy fogyjak!
— Történetünk a képzelet szüleménye, minden hasonlóság valós alakokkal csakis a véletlen műve lehet.

 

Szaunázni jó. És hasznos. A hűtő kúrák sérülések esetén valamint élsportolóknak rehabilitáció, regeneráció esetén szintén hasznosak. Fog-e a hasadról távozni az úszógumi? Ugye már kitaláltad a választ...

A fentiek mind idő- és sok esetben pénzkidobások is, nem elhanyagolható a pszichológiai - én megpróbáltam nekem ez nem fog menni - hatásuk.

De akkor mit tehetsz? Ez nem biztos, hogy tetszeni fog, de...

Légy türelmes. Találd meg a megfelelő szakembereket akik az étkezésben és a mozgásban a segítségedre tudnak lenni. És az eredmények jönni fognak. Nem két nap alatt lettél túlsúlyos, nem két nap alatt fog lemenni sem a zsír, és nem kívánságműsor, nem onnan ahonnan te a legjobban szeretnéd.

Komplex, személyreszabott mozgásprogram és étrend a nyitja. A has témához még annyit, hogy a rossz étkezés okozta puffadás és vizesedés is okozhatja - szintén visszakanyarodtunk az egyél jól menüponthoz. 

A tested az otthonod kb 80 évig. Ha elrontottad, ne két nap alatt akard megjavítani. Szeresd és változtass. Hidd el, nem a hasad/feneked mérete az életed legnagyobb és legfontosabb dolga. Gondolj bele, hogy kire hallgatsz, kinek milyen érdeke fűződik meggyőzni téged bizonyos dolgok valóságtartalmáról. Egyél és mozogj valóban személyreszabottan, mellette pedig élj! Ne a hasadat, fenekedet vizslasd, ne legyél ennyire egoista. Alakul minden. Holisztikusan szemléld magad és a változásodat. Az egészség az első, a kinézet remek hozzáadott érték az aktív, egészséges életmód mellé. Ne keverd össze a sorrendet! És szólj, ha segítségre van szükséged :)

Egyébként is a Tökéletes Test a Te tested legegészségesebb és legfittebb verziója. Szánj a programunkra 10 hetet és élvezd a változást! Részletek itt!