Blog

HIIT - avagy a nagy intenzitású köredzésekről

Cikket fordítottunk nektek a ma olyannyira felkapott HIIT edzésekről.

A nagy intenzitású köredzések (HIIT-High Intensity Interval Training) napjaink egyik legjobban felkapott fitnesz irányzata. Sokan magasztalják ezt az edzésformát jobb kalória égetése és az anyagcserére tett pozitív hatásai miatt. Viszont most még egy előnyös érvet hoztak fel az intenzív edzések mellett, ugyanis egy új tanulmány szerint nagyban lelassíthatja az öregedési folyamatokat is.

Ez az edzésforma szakít a berögzült órás edzésrutinokkal és inkább magas pulzus mellett végzi a feladatokat köredzés stílusban. A feladatokat 30-60 másodperces szakaszokban végezzük, majd kis pihenő után már lépünk is tovább a következőre mielőtt leesne a pulzusunk. Pár feladatból összeállított edzést 2-3 körben megismételve már 10-15 perc alatt végezhetünk is az edzésünkkel.

A nemrég közölt tanulmány (link) azt vizsgálta, hogy mi is történik sejtszinten azokkal, akik részt vesznek egy ilyen pörgős edzésen szemben azokkal, akik más féle testmozgást végeznek. Az eredményeik azt mutatják, hogy a nagy intenzitású edzések lelassítják az öregedéssel jelentkező izom mitokondrium állomány csökkenését.

36 férfit és nőt vizsgáltak meg a tanulmányban. Kor szerint ketté osztották a résztvevőket. A fiatalabbik csoportban 18 és 30 év közöttiek, az idősebb csoportban pedig 65-80 évesek kaptak helyet. Mindkét korcsoportnak egy 12 hetes edzőprogramot kellett követnie a következők közül: nagy intenzitású köredzés, súlyzós edzés és a kettő egyvelege. A köredzésben résztvevők szoba kerékpároztak rövid de intenzív szakaszokban 3x egy héten, valamint 2x egy héten futószalagon gyalogoltak.

hiit edzés

Nem okozva meglepetést az összes csoport növelni tudta az edzettségi szintjét a 12 hetes periódus alatt. Viszont azok, akik az intenzív köredzéseket végezték, meglepő eredményeket produkáltak sejtszinten.

 A mitokondriális kapacitásuk, ami nagy energia ledásnál jelenik meg, 49 százalékkal nőtt átlagosan a fiatalabb és 69 százalékkal az öregebb korcsoportban. Ez a folyamat lelassul az öregedéssel, de a nagy intenzitású edzések hatására a fiatalokéval vetekedő sejtállományt tudtak létrehozni. A súlyzós és a vegyes edzések nem voltak különösebb hatással a mitokondriális kapacitásra.

Ezen kívül az idősebbek és fiatalabbak egyaránt jobb inzulin érzékenységet mutattak a nagy intenzitású program befejezése után, ami elősegít az életmódból fakadó cukorbetegség elkerülését, valamint nőtt még a riboszóma aktivitásuk, ami az izomépítésben nyújt segítséget.

Kétség sincs afelől, hogy a nagy intenzitású tréningek isteni edzésfajták annak, aki rászánja magát. A tanulmány is azt sugallja, hogy ha ily mód mozgunk, akkor fiatalabbak és egészségesebbek leszünk, viszont, ha csak sejtszinten vizsgálja a kérdést nem értjük meg, hogy mégis hogyan járulnak hozzá a jobb sejtképek ahhoz, hogy izmosabbak, soványabbak vagy fittebbek legyünk.

Kicsit több vizsgálat szükséges még ennek a kiderítéséhez, de ez nem szabad, hogy bárkit visszatartson ennek az embert próbáló edzésfajtának a letesztelésében. Aki szűkében van az időnek, vagy csak szimplán fel akarja pörgetni az edzéseit és valami újat szeretne kipróbálni, egy ilyen nagy intenzitású köredzés lehet a legjobb választás.

Ezt a fajta edzés módot mi is nagyon szeretjük, és a TTP programunk egyik alappillére.

Az is a jó a módszerben, hogy bármely fizikai állapotban lévő ember számára lehet hatékony és kihívást jelentő, mégis biztonságos edzést összeállítani. Azonban fontos, hogy a gyakorlatokat pontosan, helyesen végezd. Amennyiben kétségeid vannak, mi lenne a neked való, keress minket bátran!

care2