Blog

Jóga érthetően - a szakrális csakra

A második csakra neve szanszkritül SVADISTHANA, magyarul szakrális, keresztcsonti csakra.

Szó szerint nézve két jelentése is van a két szótagból összeálló szanszkrit kifejezésnek. A SVA szó jelentése az, hogy "valakinek a sajátja" ADHISTANA pedig szó szerint lakhelyet vagy ülőhelyet jelent. Vagyis a saját lakod ha összerakjuk a két szót. A SVAD szó viszont jelenthet mást is, valamiben örömöt találni, örömre, élvezetre lelni. A második csakra ajándéka, vagy megértendő és megélendő feladata tehát az élet megtapasztalása az érzéseken, érzékeken keresztül. 

A medence területén található, és öröm, kreativitás, érzelmekhez köthető. Az első csakra leckéje a biztonság, az önmagad megismerése és a megérkezés, erre épül rá a második: a kapcsolatokon kapcsolódásokon keresztül kell megtalálnunk a különbözőségben az egységet, és deifiniálnunk önmagunkat. Kicsit a bibliai a kettő eggyé válik és ebből lesz harmadik - ha párkapcsolatra vetítenénk, de természetesen nem csak párkapcsolati aspektusa van. Az érzékek segítségével megtapasztalt mi mindannyian egyek vagyunk érzés segít a határok elmosásában, és az egész életet édesebbé, könnyedebbé, boldogabbá teszi.

szex csakra

Ehhez a csakrához köthető az a nagyon mély belső késztetésünk, hogy kapcsolódjunk másokhoz, törődjünk másokkal. Ezt sokan női minőségként definiálják, viszont fontos, hogy nemtől függetlenül ez a késztetés mindenkiben benne van, kérdés, hogy a saját boldogsága érdekében mennyire dolgozik vele, mennyire engedi meg, hogy eluralja. Mivel érzékeléssel, érzékekkel és érzelmekkel kapcsolódik szex csakrának is szokták nevezni, mivel az öröm és élvezet megélése az egyik feladata. Viszont butaság lenne csak ennyire leegyszerűsíteni.

Tanulságok, feladatok:
Életfeladat itt ennek a késztetésnek a felismerése, majd kezelése. Hogyan viselkedem csoportban, értelmezem a másik és a saját érzelmeimet, ennek megfelelően miket reagálok. A másikon keresztül hogyan élem meg a kreativitásomat és bontakoztatom ki önmagamat. Nagy általánosságban három csoportba sorolhatjuk a második csakrát érintő "problémákat"

 • az egyén nem tud kötődni, a társas viszonyokat nem tudja értelmezni, nem tud "feloldódni a másikban"
 • túlkötődik, túlaggódik, túltörődik másokkal - "szeressetek"- másokon próbálja behajtani a saját bizonytalanságát (és itt sokszor a probléma az első csakrához köthető feladatokkal van még, addig nem lehet tovább lépni teljességgel)
 • az érzékeket, érzelmeket elfojtja magában, ezért fizikai tünetei vannak. Gyönyör megélésére való képtelenség, kiválasztási problémák, elsődleges nemiszervek problémái.
Érzem, érzékelem, megélem.
— MEGERŐSÍTŐ MONDATA A SVADISTHANA CSAKRÁNAK. MANTRÁZD NAPONTA, HA DOLGOZOL VELE.
szakrális csakra

Hozzá kapcsolódnak:

 • elem: víz
 • testrész, szerv: petefészek, herék
 • szín: narancssárga
 • érzék: ízlelés
 • lótusz: hat szirmú
 • jógapóz: csípőnyitó gyakorlatok, yin jóga
 • ásvány: korall
 • illóolaj: gardénia, ilangilang, zsálya
 • istenség: Vishnu

Amennyiben úgy érzed, hogy támogatásra, segítségre van szükséged a fenti életfeladatok valamelyikével, jelentkezz be a környékeden, akár hozzánk egy svadisthana csakra fókuszú órára, ahol jógapózok és egyéb technikákkal hathatós segítséget kaphatsz a saját fejlődésedhez.

Jóga érthetően: a csakrákról általában 1. rész
Jóga érthetően: gyökércsakra