Blog

Párkapcsolat és mozgás - hogyan?

Hasonló a hasonónak örül, vagy éppen ellentétek vonzzák egymást? Valahol szerintem a kettő között van a megoldás, mindenesetre az tuti, hogy változunk, és változnak az élethelyzeteink is. Most arról szeretnék néhány gondolatot megosztani, hogy hogyan lehet a sportot és a párkapcsolatot összeegyeztetni. Lehet, hogy rég óta együtt vagy a pároddal, és Te most vágtál bele az életmódváltásba. Az is meglehet, hogy mindig is szerettél mozogni és egészségesen élni, és a mostani szerelmed nem teljesen ez a tipus?

Azt alapvetőnek tartom, hogy mindenkinek egyéni szíve-joga eldönteni, hogy hogy étkezik, mennyit mozog, és ezt egy párkapcsolaton belül sem szabad(na) semmiféle hatalmi játszmába belevonni. A "drágám nem kéne ezt megenned, mert..." és a "drágám, nem kéne elmenned edzeni már?!" - szerű odafigyelésbe, motivációba bújtatott rejtett erőszak és uralkodás véleményem szerint semmiféle szinten semelyik kapcsolatba nem fér bele. Ha a párunkat a szerintünk "helyes útra" (nem jó ez a kifejezés, inkább úgy mondom: minket boldoggá tevő útra) szeretnénk terelni, azt szeretettel, példamutatással lehet és szabad, nem pedig cseszegetéssel, süti kézből kivétellel, és edzés-nácizással. (bocs)

De térjünk vissza az eredeti felvetésre, más igényünk van a mozgásra, mint a párunknak, viszont - és ez főleg az elején igaz - szeretnénk vele lenni, és inkább lemondjuk az edzéseket.

Az a tapasztalatom, hogy hosszú távon nagyon  negatív a kapcsolatra nézve, ha az elején rendszeresen "beáldozunk" olyanokat amik a személyiségünk, minden napi életünk fontos részét képezik.

Az "inkább vele vagyok addig is amíg pl edzeni/barátokkal/.... lennék" a későbbiekben átcsap egyfajta kalicka érzésbe, és könnyen a "miattad nem járok edzeni/találkozom a barátaimmal..." váddá. 

Ezt a kalickát igazából Te építed magadnak, a társad eleinte nagy valószínűség szerint semmit sem lát ebből, mivel örül hogy veled lehet, és kész. 

Viszont egészen a kapcsolatban úgy vehetsz részt, ha a minőségi közös időre legalább fele annyi minőségi énidő is jut. A hangsúly a minőségi szócskán van. Az egész nap dolgozom, és úgysem vagyunk együtt nem minőségi énidő (hacsak nem vagy művész pl.).

Attól, hogy párkapcsolatod van, a prioritás, a saját jólléted nem szabad, hogy a sorban az utolsó helyre kerüljön. Csak akkor tudsz teljes része lenni egy párkapcsolatnak, ha önmagadban egész vagy. Nem a másik feledet keresed, mert az azt jelentené, hogy te nem vagy egész. Egész vagy és a párod is az, nem a birtokod, nem a tulajdonod, és te se vagy az övé. Adtok egymásnak valamit magatokból, de sosem vesztek el a másikból. És nagyon kacifántos a lélek, ne vegyél el magadból te sem az ő nevében.

Ne áldozd be magadat a kapcsolat oltárán, legyél ugyanolyan fontos magadnak! Menj el mozogni, Ülj le a barátaiddal. Törődj a családoddal. Csináld a hobbidat.

Tudom, a hangsúlyok eltolódnak, mert alkalmazkodunk, de nagyon fontos, hogy ne rontsd el azzal a párkapcsolatodat, hogy teljesen odadobsz mindent az oltárára, és te csak a "kapcsolatért élsz" és mindent alárendelsz. Mert ezt senki sem kérte tőled. Mert ez egy idő után téged fog zavarni. És mert majd a párodra fogsz haragudni. Aki nem fogja érteni, ő sosem kérte, hogy ne menj el a heti 2 szigetkör futásodra. "De bezzeg jó volt, hogy volt vacsora mi?" vágod majd a fejéhez. Jó volt. De épp oly jó lett volna, ha egy futástól kipirult, vidám társ jön haza és este együtt dobjátok össze az ételt, vagy rendeltek valamit. 

Ne kerülj bele az áldozat és az érted élek mártír szerepbe, mert nem kérte tőled senki. Aki belédszeretett, az úgy szeret ahogy vagy, függetlenül, szépen, a saját kis dolgaiddal együtt. Ha ezeket feladod "a kapcsolatért" annak semmi értelme. Mivel a kapcsolat úgy van, hogy vagy te függetlenül, szépen, a saját kis dolgaiddal, és van a párod, függetlenül, szépen, a saját kis dolgaival. És vannak a közös dolgaitok. Ne szedd ki az egyik lábát ennek a széknek, mert akkor el fog dőlni. 

Persze eleinte természetesen inkább vele akarsz lenni mindig. De legyél tudatos, ezért vagyunk emberek. Tudatosan figyelj, hogy legyen magadra szánt időd is, mert azzal, ha magadat építed, a kapcsolatodnak is jót teszel.

Szeresd magadat és szeresd a párodat is, hogy mindkettőtök érdekében a saját legjobb fizikai és lelki megvalósulásod legyél. Szóval ha a kérdés az, hogy mozogj-e? Mozogj. Mert segít testileg és lelkileg is. És mert szexivé tesz :) Nem mindegy ;)