Blog

Pirosbetűs napok

Panni - szubjektív

A menstruáció sajnos még mindig tabu téma, a férfiak leginkább semmit se tudnak róla, a nőknek pedig nyűg, utálják, és bizony nem egyszer találkozom olyan felnőtt, érett (?) nőkkel akik az alapvető mi miért mikor hogy történik a testünkben ilyenkor/ a ciklus alatt dolgokkal nincsenek tisztában.

Ez a blogposzt mégsem felvilágosításról fog szólni inkább olyan személyes dolgokról, amik nekem beváltak.

Én is sokáig utáltam a menstruációmat, egészen addig amíg abba nem hagytam a fogamzásgátló szedését és el nem telt egy év, míg kiürült a hormon a szervezetemből és elkezdett normálisan működni a testem és éreztem is a működését.

Amióta az étrendemet rendberaktam óramű pontosságú, és a fájdalom is elviselhetővé csökkent, ájulni már sosem ájulok el.

Az előtte lévő héten sajna a hangulatom olyan, mint a hullámvasút, ha látok egy kölyökkutyát azért sírok, ha nem látok, akkor azért, hogy miért nem láttam. Ami itt segít sokszor az a meditáció, az, hogy tudatosítsam magamban, hogy elmúlik, valamint a "Lady ciklus" - igazán b.lf.sz neve van, de ez van :)  gyógynövényes tea. És tényleg nyugtat!

Mozgás: előtte kifejezetten kívánom, mert segít a felhamozott feszültséget feloldani, az első napokon viszont én nem szoktam edzeni/jógázni is csak nagyon lightosan. Statikus pózok, csípőnyitások, valamint a gerincmobilizálások esnek jól.

Étkezés: ugyanúgy tisztán eszem, de előtte/első pár napban többet, viszont ez semmiféle negatív hatással nincs semmimre. Amit megfigyeltünk, hogy az étcsoki ilyenkor képes csökkenteni a fizikai/pszichés feszültséget. Marci ha tudja, hogy közeledik a nagy nap, általában hazaállít egy csomó diabetikus magas kakaótartalmú étcsokival, becsempészi a hűtőbe. Én szépen megeszem őket és békesség van :)

Van egy Marc Pro nevű rehab készülékünk, igen jól esik ha az alhátamat masszírozzuk vele. Valamint ilyenkor derékmelegítőt is szoktam hordani.

Marci megfigyelte, hogy mindig kérem, hogy a tenyerével támassza/melegítse az alhasamat ilyenkor és kitalálta, hogy kinesio tape-pel megpróbálja rekonstruálni az érzést, amikor rajta van a keze a hasamon. Lásd az alábbi képet. Ez nagyon bevált, alapból ritkán szoktam fájdalomcsillapítót szedni, de ezzel a ragasztással szinte soha.

Ettől természetesen még nem marad el az este hazaérünk, fekszem és melegíti a hasamat a kezével rituálé, midenesetre sokat segít.

Első nap, amikor fáj és gömbhalnak érzem magam/annak nézek ki :)

Száz szónak is egy a vége, nekem az segített, hogy elkezdtem megismerni, hogy mi történik a testemmel és megszeretni, nem utálni, nem harcolni ellene hanem meg és átélni.

Valamint tudatosan étkezni, mozogni ilyenkor is, és kitalálni azokat a gyengéd, alternatív segítségeket amitől még komfortosabban tudom magamat érezni.