Blog

Mire jók a férfiak? - válasz egy blogbejegyzésre

Terjed a Facebook falamon egyre-másra a fenti kérdésfelvetéssel egy blogbejegyzés. Mire jók a férfiak?
idézetek: 

Semmire. Töketlenek, anyámasszony katonái, csak addig kell a nő, amíg bólogat, ha okos akkor kuka. Otthagynak a sz.rban, kihasználnak, és engem az elméletben tökéletes okos, vicces, vagány és szexi nőt magányra ítéltetek. Szükségem lenne rátok, de nem mutatom (...)

Kedves kifakadó, tudom mit érzel. Tudom, mert voltam a helyzetedben. Ismerem az érzést amikor kihúzzák a talajt a lábad alól egy addig tökéletesnek hitt kapcsolatban. Tovább megyek, ismerem a történetet régebből, amikor apád elhagy, folyton ígérget majd megint elhagy. Ismerem a csiki-csuki játszmákat, és utána az egyedülmaradást. Tudom milyen az, amikor nulláról, mit nulláról? A nulla egy vonzó állapotnak tűnik, szóval a béka feneke alól kell felkaparnod magad, egyes egyedül. (Meg ugye ott vannak a barátok. De alapvetően egyedül vagy.) Viszont, tudod ez nem baj. Mert ki más tudná összerakni magát, ha nem te? Az, hogy valaki bántott (a gyermekkori dolgokat nem értem ide) az, hogy egy kapcsolatból sérülten kerültél ki, abban neked is volt részed. Egy szituáció mindig kettőn múlik. Sok egymást ismétlő csalódást okozó szituáció meg vaskosan rámutat arra, hogy valami nincsen rendben.

Szóval ott vagy egyedül a gödör alján, és felépíted magad. Egyedül. Erősre. Bástyákkal és falakkal körbevett erőd vagy. Mindent megoldanál, mindent elintézel. Dolgozol, pénzt keresel, edzel, szép vagy, kulturálódsz, még kereket is cserélsz. 

Tudod, nem ez a túl sok. Ettől nem félnek a férfiak. Nem ezért csalódsz, nem ezért vagy egyedül. Megéltem, amikor azt éreztem, hogy senki sem partner, mert én annyira erős, vonzó, büszke és egyedülálló nő vagyok, és a hülye pasik meg lelépnek az egyszerű kis unalmas semmiségekkel.  Csak annyi van, hogy nem vagy most nő. Hogy egy nagy tüskevár vagy, aki a csatát keresi. Legyőzni akarod őket, teszteled, alázod, feszülsz. Hiába mondod, hogy megértésre vágysz. Nem ezt kommunikálod. Tudom, én is csináltam.

A férfiak erre valóban nem várnak. Nem a papíron tökéletest keresik. Hanem legtöbben a melegszívűt. Az adni képest, aki nem versenyzik, hanem akivel kölcsönösen lehet emelni egymást. Akiben otthon van. Egyik kedvenc bókom volt ez, hogy "Panni, azt szeretem benned, hogy akárhol megjelensz, ott otthon lesz".

Egyedül értél el mindent és felépítetted magad. Erre büszke vagy. Szerintem ez az alap. Szerintem felnőtt nőként kötelességünk lemenni a magunk legmélyére, és helyretenni ami ott van. A legtöbben ezt nem vidám önszántan tesszük, hanem csalódunk és a padlóra dobódunk. De akkor megcsináljuk. És felépülünk, és önálló, sziporkázó nők leszünk. Önálló vagy, de nem sziporkázó. 

bezárva

Kiheréled a férfiakat. Csináltam én is. Ezt persze, hogy nem szeretik. Keresed azt, aki megmutatja milyen az igazi férfi. Az igazi férfi nem szereti ha kiherélik. Senki sem szereti ezt. Az előre megítéltetést. A versenyeztetést. A legyőzetést, a harcot. De egyébként meg nincs olyan, hogy igazi férfi.

Férfi és nő, nem egyenjogú, hanem egyenértékű  - gondold át mennyire más ez a megfogalmazás. Ne helyezd magad mások fölé, ne általánosíts. 

Légy nyitott és befogadó. Nekem segített a nagy csalódások után, mikor felépültem és rájöttem, hogy tüskevár vesz körbe a következő gondolat: Tudom milyen a gödör alján lenni, és fel tudok onnan kelni. Ha megint odakerülök, ismerős lesz a szitu és tudom mit kell tennem. A legjobb védekezés a támadás elvét játszod most, játszottam én is. Támadást, semmibevételt, kihasználást kaptam érte. 

Hidd el, hogy elég vagy. Nem tökéletes, csak elég. Nem kell tökéletesnek lenned, hibázz. Engedd meg magadnak! És engedd meg másnak is. A "tökéletes kapcsolat" az "igazi férfival" nem hibátlant jelent. Ne ítélj, hogy ne ítéltess. Ne őket szidd, magadat építsd. Érzőre, nyitottra, érzékenyre. Ez most valószínűleg bontást jelent egyébként. Falbontást, előítélet-bontást, új szemüveget, amivel a világra nézel.

Hogy mire jók a férfiak? - kérdezed. Ugyanarra, mint a nők. Mint az ember, mert hiába férfi és nő - Isten képére és hasonlatosságára egyformák. Egyenértékűek. Szeretnek és bántanak, okosak és buták, viccesek és unalmasak, gondoskodók és felelőtlenek. Emberek. 

Előbb keresd meg magad a nagy tüskevárad mögött, bújj ki onnan, csak egy kicsit. Nézz körbe. És akkor meglátod, a világ nem egy félelmetes hely, az emberek nem bántanak, és nem kell túlkompenzálnod az erős nő szerepet. Csak szeresd magad, és a világot. Bullshit? Lehet. De nekem bevált.

Szeretettel:
panni.