Blog

Mobility - tán csodállak, ám de nem szeretlek?

Mondhatjuk, hogy a hatékony mozgások egyik alapja a megfelelő izületi mobilitás. Vagyis, hogy a megfelelő mozgástartományban tudd mozgatni magadat.

A CrossFit, valamint minden funkcionális edzés, funkcionális gyakorlatok sorozata. Amiket ha nem rendelkezel megfelelő izületi mobilitással, nem fogsz tudni hatékonyan és helyes formával csinálni.

Ennek két következménye is lehet:

  1. Hamar eljutsz arra a pontra, ahonnan nem tudsz tovább fejlődni, nem tudsz nagyobb súlyokat emelni stb. mert a tested a rossz irányú terhelésre nem tud nagyobb erőt kifejteni.
  2. Sérülsz. mert nem jó irányban terheled a testedet.

Szóval a sportolásod, életmódváltásod, sportkarriered meghiúsítójával állsz szemben, ha nem vagy elég mobilis. És növeled a sérülésveszélyt is. Nem a légtornászok állóspárgájáról beszélünk, ennél sokkal alapabb, és majd’ mindenkinél fennálló problémákról.

Nézzük meg a témát három hétköznapi példán, amit a funkcionális edzések világából merítettünk

  1. csípő mobilitás: az ülő életmód borzalmait oldalakon kereszül lehetne ecsetelni a testre és az elmére nézve, ragadjunk most ki egyet, rövidült csípőhorpasz, csökkent csípőmobilitás. Egy sima guggolás kivitelezése is gondot okoz, ezért sokszor ahelyett, hogy a csípőmobilitáson dolgoznánk, kicsaljuk: nagyobb terpesz, kifelé forgatott lábfejek. 
  2. váll mobilitás: a fejfölötti gyakorlatokhoz, vagy a HSPU-hoz. Nézzünk például egy sima kézenállást. Ha nincs meg a megfelelő vállmobilitásod, akkor ha egyáltalán tudsz kézenállni, a hátadat fogod homorítani, sok plusz terhelés rakva így a gerincedre, derekadra. A fejfölé mozgatott súlyokat sem fogod tudni stabilan a helyükön tartani, jó technikával pedig sokszorosát lennél képes emelni a mostaninak.
  3. a bonyolultabb gyakorlatoknál: egy squatclean vagy egy snatch pedig mobilitás hiánya okozhatja azt, hogy túlzottan előreterhelsz, mert nem tudod a testsúlyodat a sarkadra visszavinni, emiatt hibádzik a technikád, szintén sérülésveszély, valamint erővel simán bírnál többet emelni, de a mobilitás-hiányból fakadó helytelen technika miatt nem megy.

A fenti egyszerű példák talán szépen árnyalják, mennyire fontos és mindennek az alapja a megfelelő izületi mobilitás. A helyes mozgáshoz, súllyal vagy súly nélkül elengedhetetlen.

Gyorsabb leszel és erősebb, mert hatékonyabban fogod tudni egységnyi idő alatt használni a testedet. Ez pedig a CrossFit, és amúgy az élet alapja is, nem?

Ha belegondolunk, a mobilitás, vagy a rugalmasság valóban elengedhetetlen az élethez, nem csak a sportban van szerepe. És most nem az izmok állapotáról beszélek, hanem, a rugalmasságról, mint hozzáállásról. Annyi sokféle helyzetbe sodródhatunk, akadályok, megoldandó feladatok tornyosulnak fel előttünk. Ha fejben rugalmasak vagyunk, és nem egy beszűkült séma mentén gondolkodunk, hanem lehetőségek tárházát tartjuk készenlétben, akkor egészen biztos, hogy a lehető legjobb válaszokat fogjuk adni az élet által dobott szituációkra. Sőt, sokszor már a dobás előtt el tudjuk dönteni, akarjuk-e ezt vagy nem. Ennek felismerésével és a fizikai test felszabadításával, a limitációk leküzdésével egy lépést teszel a lelki, szellemi rugalmasság felé is.

Mit tehetsz, ha limitációkkal küzdesz?

Mobilizálj! :)

De hogyan?

Sokan kipipálják ezt és a bemelegítés részt egy kis kislabdázással, hengerezéssel. Ami pompás, és hasznos KIEGÉSZÍTŐ eszköz a szöveteink karbantartására. Egy következő bejegyzésben részletesen kitérünk erre is!

Sajnos vagy szerencsére a célzott gyakorlatokat nem spórolhatod meg. Ha ismered a tested gyengeségeit, állíts össze magadnak saját bemelegítési rutint edzés előttre, a komolyabb problémákkal pedig foglalkozz minden pihenőnapodon is!

Ha tanácstalan vagy, kérj tőlünk segítséget! Akár a problémáid feltárásában, akár gyakorlatok összeállításában. 

Ide vonatkozó képzéseink és tapasztalataink:
Marci: CrossFit Mobility coach, Teniszversenyzők mobilizációja
Panni: Jógaoktató, CrossFit Jóga és mobility órák több éves tapasztalata :)

Be fogjuk mutatni a saját mobility rutinunkat, valamint videókat és leírásokat teszünk közzé a gyakorlatokról, hogy minden segítséget megkapj a saját, teljesen személyre és céljaidra szabott programod összeállításához.

+1 tanács: a mobilizálásnál, nyújtásnál a painface nem segít. Max mosolyogni ér ;)

 

ps: Panni ezen posztjának első verziója a CrossFit Tesseract oldalán jelent meg eredetileg.