Blog

Mudrák - vagyis az ujjak jógája! Új sorozat az njoyon!

Bizonyára ismerős mindenki számára a kép, ahogy Jézus összeérintve két ujját, tanít. Vagy ahogy a buddhista ábrázolásokon a bölcs szintén speciális kéz/ujjtartással meditál. Avagy az indiai táncosok kecses kézmozdulatai tánc közben.

jóga

A mudra szó a szanszkrit nyelvből származik, jelentése pecsét. Pontosabban pecsét, mely örömet okoz. A jógában szimbolikus testtartásokat, nyelv, szem és kézhelyzeteket nevezünk mudrának, ebben a sorozatban az utóbbiakkal fogunk foglalkozni.

kézjóga

Több ősi gyógyító módszer (melyeket már a modern orvostudományban is alkalmaznak) használ speciális kéztartásokat az agy aktiválásához vagy ellazításához. A művészettörténetben nyomon követhető a kéztartások tanító és védelmező jellege, a kéztartások hangsúlyt és erőt adnak a szakrális cselekedetekhez is. (Gondoljunk csak egy papi áldásra).

mudra

Ezekkel a kéztartásokkal azonban nem csak mások felé kommunikálhatunk, hanem saját magunkra is hatunk, öngyógyító képességünket növelhetjük.

A Dél-amerikai, kínai, indiai orvostudomány is beszél energia csatornákról (az elnevezésük, hogy meridiánok, nádik... teljesen mindegy) és közös tapasztalásuk, hogy a test különböző zónái megjelennek a talpakon és a tenyereken.

relaxáció

A megfelelő terület aktiválásával (nyomás, masszázs) hatni tudunk az adott szervrendszerre is. Vagyis egy bizonyos mudrával (kéztartással) egy adott zóna stimulálható, vagyis az annak megfelelő szervre hathatsz.

A fizikai síkon kívül a mentális valamint az érzelmi síkra is hatással vannak a kéztartások. 

A mozgás áldásos mentális/érzelmi hatásaira külön nem térünk ki, viszont abban az esetben amikor nincs lehetőségünk sportolni (hosszú irodai nap...) segítségünkre lehetnek célzott kéztartások a frissességünk, jókedélyünk felélesztésére, megőrzésére. Mozgás mellett pedig megerősíthetik annak pozitív hatásait.

Mostantól hetente posztolunk 1-1 kéztartást, melyek segítségedre lesznek a tipikus 21. századi problémák megoldásában. Stresszkezelés, félelmek elengedése, önbizalom fokozás, emlékezőképesség fejlesztés.

meditáció

Ahogy már ismerheted, azon munkálkodunk a jóga kapcsán is, hogy a modern ember kérdéseire, fizikai és lelki problémáira nyújtson megoldást. Ugyanez a helyzet most is, az ősi keleti gyógyításból ismert kéz és ujjtartásokkal szeretnénk segítséget adni neked.

A heti mudrákat a Facebook és az instagram oldalunkra fogjuk posztolni! Csatlakozz, ha még nem tetted volna! És a Facebookon állítsd be, hogy elsőként jelenjünk meg a hírfolyamban, nehogy lemaradj valamiről! (Lájkolás után mozgasd a kurzort a "kedveled" vagy "liked" gomb fölé, és a lenyíló menüben jelöld, hogy elsőként szeretnél minket látni)

A Tökéletes test program relaxációiban is használni fogunk speciális kéztartásokat.