Blog

1 hónap vegaság - tapasztalatok

Életemben először nem ettem húst egy hónapig (najó, még másfél nap kell a hónaphoz, de most van időm írni) és próbálom levonni a konzekvenciákat. Alapvetően izgatottan álltam hozzá a kérdéshez, hogy milyen is lesz ez a móka, mert még sose próbáltam.

Minden nap főztem, kreatívan és sokat. Imádtam kísérletezni :) A szója nem lett a barátom, bár kipróbáltam, de nem éreztem jól magam tőle. Sok hüvelyest, finom érdekes zöldségeket és gyümölcsöket ettem, gabonákból teljeskiőrlésűeket, valamint fincsi tejtermékeket. Olajos magvak és magvajak is voltak a menüben. Igyekeztem tartani a 80%-ban tiszta étkezést. 

Hogy mik a tapasztalataim? Alapvetően nem fogytam és nem is híztam drasztikusan. (nem vittem be jórészt se több se kevesebb kalóriát, csak más makró arányokkal) Nem voltam kívánós, egyáltalán nem esett nehezemre Marcinak húst főzni/sütni. Marci szerint a pirosbetűs napjaim előtti kedv-ingadozásaim fokozottabbak voltak, valamint a bőröm is jobban szétesett. 

Egyébként más változást nem nagyon tudnék mondani, ami ilyen patikamérlegen mérhető lehetne. Viszont, ha megnézzük az eddigi táplálkozásom makró arányait, egyértelműen fehérje és zsír túlsúllyal ettem, szinte minimális CH-val. Ezt vegaként egyszerűen nem tudtam megoldani, hogy tartsam ezeket az arányokat. Sokkal sokkal több CH-t viszek be, mint amennyi kényelmes lenne nekem és ez nehezemre esik. Mert pl a gyümölcsök rám nincsenek jó hatással, éhségrohamot okoznak, ugyanígy a gyors szénhidrátok is. Észrevettem, hogy nagyon kívánom a sajtokat =fehérje és zsír. 

Nem vagyunk egyformák, van akinek a magasabb szénhidrát tartalmú étkezések jönnek be, van akinek a magasabb zsír, és akkor a fehérjéről még nem is beszéltünk. Ezért nem adunk egyen-étrendet senkinek, a tiszta étkezésen túl.

Én most úgy látom, hogy a hétköznapi jó közérzetem érdekében emelnem kell a fehérje és a zsíradagomat és csökkenteni a szénhidrátot. Azt egyelőre még nem tudom, hogyan tudom ezt vega keretek között kivitelezni. Szóval megy az ötletelés :) Tippeket szívesen fogadok :)

Első két hetes beszámoló és példanapok itt, ha lemaradtál volna :)