Blog

Specializálódás minden áron?

Idestova 5 éve foglalkozom utánpótlás neveléssel alpesi sí és tenisz sportágakban.
A fő hiba, amit a kicsiknél és az érett versenyzőknél egyaránt nagy százalékban találtam, az az alap kondicionálásnak a hiánya volt. Nem csak teljesítmény téren vannak általában hiányosságok (hisz ha jól szerepel a sportágában, akkor minek), de teljes mozgástartományban végzett feladatok tárháza is hiányzik legtöbbjüknél. Persze voltak/vannak jó kondival megáldott gyerkőcök, akik hozzám jönnek edzeni, viszont náluk is hibádzik az imént említett mozgáskultúra, ami két okból rossz:

  • egyrészt fizikailag
  • másfelől mentálisan szabhat korlátot a fejlődésüknek.

http://resources1.news.com.au/images/2012/06/27/1226410/584101-federer-fognini.jpg

Mivel ezeknek versenyzőknek az edzéseik nagy részét maga a sportáguk gyakorlása teszi ki, nem véletlen, hogy annak megfelelően kezd el a testük adaptálódni.
Ez féloldalas sportágaknál, mint a tenisz nagyon kellemetlen következményekkel is járhat:

  • spirálisan megrövidülnek
  • válluk kifordul a helyéről
  • elvesztik csípőmobilitásukat
  • és a bokamobilitásukat

Ezen felül a sportáguk edzője is próbálja a jól megszokott instrukciókkal tágítani nekik az adott mozdulatot, de abba már ritkán, vagy soha gondolnak bele, hogy a legtöbb esetben a gyerek nem azért nem tudja azt végrehajtani, mert nem érti az utasításokat, hanem mert a testét fizikailag képtelen eljuttatni a kívánt pozíciókba. Ez mind az edzőben mind a sportolóban frusztrációt ébreszthet és megkérdőjelezheti mind a tanár , mind a diák képességeit.

http://www.mesetenisz.hu

Sokak ilyenkor a kondi hiányát okolva belekezdenek a sportág specifikus kondicionálásba, ami általában valamilyen rezisztenciával spékeli meg a már amúgy is rengeteget gyakorolt mozgássort, ezzel még inkább torzítva a testet. Rövid távon hozza is a sikereket ez a hozzáállás, de mivel nem kiegyensúlyozott az edzésmunka igy a sérüléshez vezető utat csak még inkább bebetonozzák.

Ha viszont pont, hogy a hiányosságokat támadnák meg, és egy minél szélesebb edzettséget tartanának szem előtt, nemcsak egy teljesebb kondíció és egy életre termett egyén lenne az eredmény, de tapasztalataim szerint a sportáguk speciális igényeinek is jobban eleget tudnának tenni, így felgyorsítva es folyamatossá téve a fejlődésüket.

Ez a holisztikus szemlélet egyre inkább terjed el a sportágak különböző területein, ideje hogy a kondicionálás alapjait is ez a gondolkodásmód képezze.