Blog

Spirális lánc - fascia anatómia

Minden mindennel összefügg
Tetőtől talpig össze vagyunk kötve. Kívülről a bőrünkkel, ez alap, viszont bent a fasciarendszer az, ami a talpunktól a fejünk búbjáig összeköt. Úgy képzeld el, mint egy testharisnyát. Egy olyan szövet, mely összeköti a testünk összes sejtjét, formát ad nekik, és emiatt lehetséges, hogy testünk egységenként és összességében is összehangoltan működjön.

Éppen emiatt a mindent átjáró, összekötő és összehangoló szerep miatt fontos tudnunk, hogy ha valahol problémánk van (bármilyen mobilitás vagy stabilitás-beli diszfunkció, fájdalom stb.) akkor nem csak az adott testrészt kell néznünk, hanem az egész testet, mivel a fájdalom sok esetben csak jele egy problémának, nem feltétlenül a probléma helyszínét jelöli. 

Ha felveszel egy tapadós, rádfeszülős fölsőt, és meggyűröd, összehúzod jobb oldalt elöl, akkor ha belenézel a tükörbe, hátul a bal válladnál is lesz gyűrődés. Ha csak arra fókuszálsz, hogy a bal válladnál lévő gyűrődést simítsd ki, csak ideig-óráig érhetsz el esetleg eredményeket, a probléma okát nem szüntetted meg, állandó visszatérő lesz.

A testekben az összeköttetések fascia szinten nem random, hanem vonalak-irányok mentén valósulnak meg. 12 ilyen vonalat különböztetünk meg.

Fogunk írni bővebben a fascia anatómiáról, de előbb befejezzük a cikksorozatunkat a fascia vonalakról. A hátsó felületes vonalról ebben a blogposztban írtunk, és adtunk hozzá feladatokat. Ő az alábbi problémákért szokott felelős lenni, többek között: 

 • Fáj a hátam
 • Fáj a derekam
 • Fáj a combhajlítóm, nem tudok előrehajolni
 • Beállt a vádlim és fáj, akadályoz

Mai téma viszont a Spirális lánc:

Ahogy a lenti képen is látható, két részből áll, melyek összefüggenek egymással. Körbefonják a testet, átölelve a felsőtestet, összeköttetést adnak a fej valamint a talpak között. A jobb oldali lánc a nyak tarkó felőli részén, jobb oldalt indul, halad lefelé a gerinc melletti rombusz izom mentén, majd átkanyarodik a test első oldalára a bordakosár oldalánál. A hasat keresztirányban szeli át és az ellentétes oldali csípőcsontot érintve (elülső, felső csípőtövis ;) vezet lefele a comb külső, a lábszár belső oldalán (térdtől indul befelé) majd a belső bokánál a talpat kengyelbe fohja, és a külső bokától halad fölfelé a vádli külső élén, majd a combhajlítókon a farizmokig, onnan a keresztcsonthoz, majd a gerincfeszítők mentén fel a bal oldali tarkó tetejéig. A másik része pedig a bal oldali tarkón indul, és ennek a tükörképe.

Mivel spirálként körbefonja a testet, sok féle feladata van, és szinte semelyik mozgás elemzésekor nem tudjuk figyelmen kívül hagyni.
 

Strukturális feladatai:

 • Befolyásolja a lábfej valamint a boka helyzetét - a képen látszik, mint egy kengyel - a csípő helytelen tartása esetén egyik oldala ellazul, másik megfeszül, így a boka dőlhet túlságosan befele avagy kifele is. (Medence előrebillen, a láb elülső oldalán futó láncrész meglazul, ami a talp belső oldalát tartja, vagyis a boka be fog esni.)
   
 • A medence helyzetét is befolyásolja
   
 • medence - bordakosár - fej egymáshoz viszonyított pozíciójára is hatással van
   

Mozgásban:

A mindennapi életben a lehető legkevesebb esetben egyirányúak a mozgásaink. Általában a bal alsó polcról kell a befőttet feltenni a jobb felsőre, a csomagtartót sem egyenes vonalak mentén sem pakolod ki. Azáltal, hogy a spirális lánc a test ellentétes oldalait köti össze, ezekben a többsíkú mozgásokban van szerepe, valamint a rotációs stabilitásban. Az ellentétes oldali váll és csípőtövis közelítése - távolítása esetén tudjuk "bekapcsolni" és ellenőrizni ruganyosságát, stabilitását. 

A spirális láncban, ha egyes szakaszok rövidültek/kinyúltak hamar észrevehető, mivel mind a talpak, mind a medence, bordakosár valamint a fej pozíciójára is hatással van. Vagyis megmutatkozik a diszfunkciója testtartás hibaként. Amennyiben bármelyiknek az anatómiailag helyestől eltér a helyzete, érdemes a spirális lánc mentén kutakodni. 

Fájdalmak, problémák melyek orvosolhatóak lehetnek a spirális lánc regenerációjával:
(zárójelben tennénk hozzá, hogy senkit sem diagnosztizálunk, és látatlanban nem tudunk gyógyítani sem. A cikk ötleteket és egy másik, lehet, hogy új nézőpontot próbál adni, mellyel áttekintve saját mozgásunkat esetleges fájdalmainkat, új utakon tudunk elindulni.)

 • nyaki, felsőháti szakasz fájdalmai: nyaki feszültségoldás szükséges, például: sarokülés, kezek összekulcsolva a tarkón, és lassan a karok súlyának ráengedése a a fejre. Amikor elengedtek már az izmok, óvatos belemozgással lehet mélyíteni a pózt. Lásd itt.
   
 • derékfájásoknál érdemes vizsgálni a medence helyzetét
   
 • térdkalács helyzete, fájós térdek/bokák: szintén vizsgálni kellene a medence helyzetét, sok esetben ennek a rossz pozíciója rögzíti a fájdalmas helyzetben a térdet/lábfejet-bokát, melyek amint a képen látható, konkrétan összeköttetésben állnak az elülső felső csípőtövissel a spirális lánc által. Így a medence korrekciója sok esetben felszabadítja a rossz irányban terhelt izületeket alatta. 

Egyik fascialánc sem működik külön, vagyis ha fájdalmad, problémád van valahol, érdemes az azt a testrészt behálózó láncok mentén végighaladni, oldani a feszültséget, javítani a tónust ahol kell, nyújtani ahol szükséges, így sok esetben megoldódhat a fájdalom a normális struktúra helyreállításával.