1. Bevezetés

“Az vagy, amit megeszel. Étked váljék gyógyszereddé, s gyógyszered legyen az étked.” (Hippokratesz)

egészséges étkezés alapok

Az étkezés mindennek az alapja. Hiába van tökéletes edzésprogramod, vagy tökéletes genetikád, ha az étkezésed nincs rendben előbb vagy utóbb el fogsz bukni. Edzésben, eredményekben, egészségben. Nem csak akkor kell foglalkozni a táplálkozással ha már beteg valaki, vagy ha fogyni akar.

A táplálék nem jutalom és nem büntetés, sem nem bűnözés. Hanem...

üzemanyag.

Fogyókúrákban, két hetes, meg három hónapos "programokban" gondolkodni lehet, csak nem okos. Mert az eredmény nem lesz egészséges és tartós sem. Ha megismered a szervezeted igényeit, megismered milyen folyamatok zajlanak le benne a táplálék hatására, és egy kicsit

tudományos alapokra helyezed az étkezésed,

akkor érsz el eredményeket. Ezeket aztán meg is tudod tartani.

Lépéseken keresztül vezetünk végig a tanuláson, hogy megértsd mit, miért, mikor érdemes enni, és a sorvezető mentén személyre és saját célodra tudd szabni a táplálkozásodat. Lépéseket ajánlunk, amikkel fokozatosan tudod átállítani a mostani táplálkozási szokásaidat egy egészségesebb felé, anélkül, hogy belepusztulnál egy tarthatatlan diétába. 

Részekre bontottuk a tanulási folyamatot, minden résznél házi feladatokkal.
Haladj sorrendben, és csak akkor lépj tovább a következő leckére, ha az előzőt maradéktalanul megcsináltad. 

Hogy miért? 
Biztosan ismersz olyan embert, vagy van saját tapasztalatod, amikor valaki hirtelen belecsap egy diétába, radikálisan mindent megváltoztat az étkezésén. Betűről betűre betartja a fellelt dolgokat, ideges, dekoncentrált, és hamarosan feladja. Ez jó, ha ezzel szeretnéd szórakoztatni magad és a környezeted, csináld. Ha viszont valami értelmesebb dologra vágysz, akkor lépések, és házi feladatok, önmagadra való odafigyelés - ezek a fontosak. Soha senkitől nem fogsz kapni olyan "dobozos" diétát, amit csak be kell tartanod. Bocsi, ha elszomorít, de tőlünk se. Mi most megtanítunk gondolkodni, megismerni a saját igényeidet és céljaidat és annak megfelelően tudatosan alakítani az étkezéseidet. Tanulásra fel!

Egyél jól és jót :) 

...és kérdezz, nyugodtan! Bármi nem világos, bármiben segítségre szorulsz, írj nekünk! 

Házi feladat:

Nézz szembe a valósággal!  Ragadj ki másfél órát az egyik napodból, és mielőtt tovább olvasol, nézd meg az alábbi filmet, hogy megértsd miért fontos mindaz amiről szó lesz. Utána mehetsz tovább a következő menüpontra, a makrotápanyagokra. Sok a másfél óra? Kispórolnád? Ne tedd. Szeretnél egészséges lenni a hátralévő életedben? Na ugye...

Ha kész vagy, és tovább mennél, katt az étkezés menüpont második almenüjére!