Jógaszűz vagyok

Biztos vagyok benne, hogy egy csomó kérdés cikázik a fejedben, és az elhatározás és az "ááááá mégse" határán billegsz. Ez teljesen normális :) Fogalmad sincsen mire számíts, jó-e ez neked, hogy fogod érezni magad, mi fog történni? 

Szögezzük le, a jóga nem csak bizonyos emberek úri huncutsága! Nem kell negyven kilós szuperhajlékony topmanagernek, sem pedig ultraspirituális vegetariánus "szent" jelöltnek lenned. Értsd a cinizmust... Röviden jógázni úgy vagy jó, ahogy vagy. Csak kezdd el :)  A jóga szó jelentése kapcsolódás magaddal és azután a világgal, másokkal. Hogy ki, hogyan, és miben éli meg ezt a kapcsolódást, az egyéni. Számomra a jóga egyik igazi üzenete az, hogy úgy vagy jó jóginak, ahogy vagy. Csak legyen saját gyakorlásod, a többi már jön magától. Látod milyen sok féle ember van a fenti képen is? Mégis mind "jógi". (A fotóért köszönet Illés Árpádnak.)  A jóga egy jófej és egyszerű dolog. Csak mi bonyolítjuk meg az ítéleteinkkel.

Számomra a jóga egy matracnyi szabadságot jelent. Akár öt akár 120 percre, de szabad leszek, és igazán én leszek. Nem a gondjaim, a munkám, az örömeim sem, nem a testem, és nem a véleményem. Csak én. Szabadon.
— panni

Nekem való a jóga?

Nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert attól függ. A jóga egy jó nagy gyűjtőkosár, és az asana(póz)gyakorlás csak egy része. És több féle stílusú jógaóra is van. Én azt tapasztalom, hogy mindenki meg tudja találni lelki alkatának, fizikai állapotának és céljainak megfelelőt. Mint ahogyan nincsen egy olyan fazonú póló, ami a világ összes emberének tökéletes, nem minden jógastílus vagy oktató való mindenkinek.

 

Mi alapján döntsek?

Nézd meg milyen óratípusokat kínálunk, és azt, amelyik szimpatikus. Gyere el, és próbáld ki! Ha tetszett a csapat, a légkör, ahogy az oktató tanított, maradj, gyakorolj. Ha azt érzed hogy túl sok vagy túl kevés volt, változtass, próbáld ki a nehezebb/könnyebb óráinkat is. Az fontos, hogy tudd, első alkalommal valószínűleg nehéz és kihívás lesz, kicsit furcsa is. Az új mozgásformát meg kell tanulnia a testednek és az idegrendszerednek is. Szánj erre időt. Egy hónap rendszeres gyakorlással már meg tudsz bizonyosodni arról, valóban neked való-e a választott óratípus.  Privát, teljesen rád szabott órára is lehetőség van, részletek itt. Amennyiben kételyed van, ugorj be hozzánk és egy kávé mellett megbeszéljük! Jelentkezz be a panni@njoylife.hu címen!


Én így kezdtem - avagy a jógaoktató sem lótuszülésben születik :) Kissé irónikus írás az első jógaórámról

"Egy novemberi szombaton mentem el életem első jógaórájára. Mondhatnám, hogy igényem lett valami olyan dologra ami a testemmel és a lelkemmel is foglalkozik, hogy szerettem volna mélyíteni a spirituális tudásomat, elkezdeni a belső utazást, de hazudnék. Én bizony a bejgliháj miatt mentem. Benne voltam a szokásos, tízből kilenc nőt érintő, nyárra lefogyok, télen hízok, de a pulcsi eltakar körforgásban. A konditermeket untam, futni meg fusson az akinek két anyja van. Olvastam néhány cikket a jógáról, hogy mennyire hatásosan formálja a testet, plusz menőnek tartottam az ikonikus pózokat amiket láttam. Nem kezdő órára mentem, gondoltam kemény vagyok!

Dante, ha jártas lett volna a keleti kultúrában amúgy egészen biztos, hogy a pokol egyik szobáját jógateremnek írta volna meg. Egy teremnek, ahol is örökké az első jógaórádon veszel részt. :)
Rájössz, hogy nem tudsz lélegezni. Mármint konkrétan fogalmad sincsen, hogyan kell. Nem valami kitekeredett pózban, csak úgy, simán, ha állsz, akkor se. Tüdőcsúcsi légzés, meg bordakosár meg hasi légzés - hát persze. Mindezt az orron keresztül?! És még mit nem?! Jó, hogy nem a fülemmel kell lélegeznem, köszi!

Emeld fel a jobb kezedet, a ballal pedig nyújtózkodj lefele. Pipa, ez megy. Most a bal lábaddal lépj ki jobbra, a jobb mögött, csavard a gerincedet, a lábad a másik füled mögött jön ki körülbelül- ó te jó Isten, nem eshetek el, nem eshetek el, szégyen szemre! Előttem a hetven akárvalahány éves mamika is simán, rezzenéstelen arccal gyakorol, nem eshetek el! Ó dehogynem... Azt se tudtam merre van az előre meg a hátra. Meg közben a légzés, meg az izmok, meg a testsúly áthelyezések...  Az utolsó póz neve hullapóz. Fekszel a hátadon, behunyod a szemed, és még valami légzéses dolog is szóba került, de én csak feküdtem ott, és szépen belehaltam a matracba.

Hogy öt perc telt-e el vagy huszonöt, arról fogalmam sincsen. Arra eszméltem, hogy körülöttem már kicserélődtek az emberek, és a következő órára várók terítik le a matracaikat. Feltápászkodtam, remegő lábakkal kimentem, és a zuhany alatt realizáltam, hogy valami történt.

Fülig érő szájjal, fizikailag teljesen kifáradva botorkáltam haza, és a milyen volt kérdésre nem tudtam válaszolni.
Járt az agyam egész este, cikáztak a gondolatok a fejemben arról, hogy mi lehetett más, mi az a valami ami miatt különleges volt ez a mozgás nekem. Aztán rájöttem. Annyira magátólértődően adta magát a válasz, hogy felnevettem. Csönd volt. Mármint nem külső csönd, hanem pont ez az örökös agyalás, gondolkodás és reflektálás szűnt meg a fejemben. Életemben először. Azt éreztem, hogy ez valami új és fontos dolog, de igazából fel sem fogtam ennek a jelentőségét.

Ezek után csak azt a kiüresedett, saját hang nélküli elmeállapotot kerestem, amit első alkalommal megéltem. Hol sikerült elérnem, hol nem. De leginkább igen. Vonzott az, hogy egyre ügyesebb, hajlékonyabb és erősebb lettem, formálódott a testem is. Jógaórák után jó a testemben lenni. Amióta rendszeresen jógázom, szimplán jó Panninak lenni."

Petra és Boti bemutatkozásában pedig elolvashatod az ő útjukat is. 


Az első óra előtt

első jóga óra
  • A cipődet és az egódat hagyd a bejárati ajtóban :) Ez talán a legfontosabb tanács, amit adhatok.
  • Kb 2 órával óra előtt már ne egyél nehezet, mert kényelmetlenül fogod érezni magad.
  • Inni ihatsz, de inkább egész nap elosztva, ne lötyögjön a hasad :)
  • Mozgásban nem akadályozó ruhát hozz és törcsit a zuhanyzáshoz, minden mást adunk!
  • Érkezz kb 20-30 perccel az óra előtt, hogy megismerd az oktatót, regisztrálj, hangolódj.
  • Az órák 60 percesek, relaxációval zárulnak (ez ne rémítsen meg, aludhatsz is;)) és utána együtt távoztok a teremből.
  • Mezítláb jógázunk, ha ez kényelmetlen számodra lehetsz zokniban. Ez esetben javaslom a tapadókorongos zoknikat!
  • Ne versenyezz - se magaddal, se másokkal. A jóga nem edzés, inkább gyakorlás.
  • Kérdezz! Akár óra közben is :) Segítünk, magyarázunk. Azt szeretnénk, ha biztonságban éreznéd magad.
  • Az njoy szlogenje is "just enjoy the ride" - vagyis csak élvezd az utazást. A jógaóra egyszerre külső és belső utazás. Csak élvezd, csináld, a többi jön magától! 

Ha még mindig szkeptikus lennél, kattints a neked szóló menüpontra, ott bővebben kivesézzük a fentieket!
Ha bármilyen kérdésed van, írj a panni@njoylife.hu-ra, nagyon szívesen segítek!